Co wzmacnia wzrok?

Co wzmacnia wzrok?Jeśli zależy nam na tym, by przez długie lata cieszyć się dobrym wzrokiem, musimy odpowiednio zadbać o oczy na co dzień. Higiena i pielęgnacja oczu nie jest skomplikowanym zadaniem - wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i stosować je w praktyce. Jakie to zasady i w jaki sposób wspierać dobrą kondycję narządu wzroku? Podpowiadamy!

Co wpływa korzystnie na wzrok, a co mu szkodzi?

Oczy są integralną częścią naszego organizmu, więc najogólniej można powiedzieć, że sprzyja im to, co korzystnie wpływa na organizm, a szkodzą wszelkie czynniki o negatywnym wpływie na zdrowie. Dla dobrej kondycji narządu wzroku należy przede wszystkim stosować się do zasad zdrowego żywienia i zdrowego trybu życia. Wpływ diety na narząd wzroku jest oczywisty - do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje on witamin, antyoksydantów, składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zdrowy tryb życia, czyli aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i unikanie czynników szkodliwych dla organizmu/ oczu są równie ważne. Aktywność fizyczna poprawia krążenie i zwiększa dotlenienie poszczególnych narządów, zapobiega też m.in. otyłości. Zdrowy sen to nie tylko odpoczynek dla naszego mózgu i ciała, ale także dla oczu. Kiedy mamy zamknięte powieki, film łzowy intensywnie nawilża i odżywia gałkę oczną. Sen to zatem doskonały sposób na regenerację oczu. Unikanie czynników szkodliwych dla wzroku to przede wszystkim profilaktyka zmniejszająca ryzyko rozwoju schorzeń oczu. Niekorzystny wpływ na narząd wzroku ma np. długotrwała praca przy komputerze i wpatrywanie się w ekran smartfona, a także nadużywanie klimatyzacji, noszenie soczewek kontaktowych (zwłaszcza źle dopasowanych), przebywanie w zadymionych pomieszczeniach, smog, promieniowanie UV, a także przyjmowanie niektórych leków.

Jak wspierać narząd wzroku za sprawą diety?

Dla dobrej kondycji oczu niezbędne są zwłaszcza witaminy A, C, E i D oraz cynk, selen, kwasy tłuszczowe DHA (omega-3), luteina i zeaksantyna [1]. Witaminy A (beta-karoten) i C oraz luteina i zeaksantyna mają silne właściwości antyoksydacyjne. Przyczyniają się do zwalczania szkodliwych dla organizmu (i dla narządu wzroku) wolnych rodników i zmniejszają ryzyko stresu oksydacyjnego. Mają właściwości przeciwzapalne, a witamina C dodatkowo wykazuje działanie uszczelniające drobne naczynia krwionośne w oku [2]. Witaminę A zawierają m.in. warzywa (marchew, szpinak, jarmuż) oraz żółtka jaj. Witaminę C zawierają w dużej ilości owoce (dzika róża, aronia, porzeczki) i warzywa. Dobrym źródłem witaminy E są orzechy i oleje roślinne. Kwasy omega-3 mają istotny wpływ na skład lipidowej warstwy filmu łzowego, który nie tylko nawilża i oczyszcza powierzchnię oka, ale także dotlenia i odżywia rogówkę [3]. Doskonałym ich źródłem są ryby morskie i oleje roślinne tłoczone na zimno. Luteina i zeaksantyna, związki chemiczne z grupy karotenoidów, występują naturalnie w plamce żółtej oka, czyli w centralnej części siatkówki. Wraz z dietą dostarczymy je organizmowi, jedząc warzywa takie jak szpinak, jarmuż, brokuły czy zielony groszek, owoce (mango, papaja, jagody, borówki) oraz żółtka jaj. Zeaksantyna i luteina mają właściwości antyoksydacyjne i mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka niekorzystnych zmian w oku, zwłaszcza zwyrodnienia plamki żółtej.

Mówiąc o diecie wspierającej narząd wzroku, nie można też zapominać o właściwym nawodnieniu organizmu - jest to konieczne dla odpowiedniej produkcji warstwy wodnej filmu łzowego.

Kiedy warto przyjmować suplementy diety wspierające wzrok?

Osoby stosujące diety eliminacyjne [4] lub z jakichś powodów (na przykład w podróży) niemogące przestrzegać zasad zbilansowanej, zróżnicowanej diety, mogą sięgnąć po suplementy o składzie opracowanym z myślą o dobrej kondycji oczu. To dobry sposób, by uzupełnić poziom składników odżywczych potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. O suplementacji (jako dodatku do właściwej diety) mogą również pomyśleć osoby, których oczy narażone są na działanie szkodliwych czynników - pracujące przy komputerze czy przebywające w klimatyzowanych pomieszczeniach.

Materiał powstał we współpracy z Bausch + Lomb.

Bibliografia:

  1. Józef Kotwas, Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, Opta Therapy, ol. 4/Nr 2(14)/2017 (s. 117-120).
  2. K. Janda i in. Witamina C - budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci 2015, 61, 4.
  3. A. Lens, S.C. Nemeth, J. K. Bedford, Anatomia i fizjologia narządu wzroku. Misiuk-Hojło M. (red.), Górnicki Wydawnictwo Medyczne, Wrocław 2010.
  4. W: Gawęcki J., Roszkowski W. (ed.). Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2009.

Komentarze